Palvelut kunnille

Kunnilla on lukuisia haasteita, tässä muutamia tärkeimpiä:

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa edelleen: Suomessa on 110 000 pitkäaikaistyötöntä 2021, kasvu jatkuu vuonna 2022 (Työmarkkinaennuste/TEM) ja vastuu työllisyyden hoidosta siirtyy yhä enemmän kunnille
Väestörakenne ikääntyy: Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä nousee 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä (Tilastokeskus).
Palvelut digitalisoituvat: Julkiset palvelut siirtyvät verkkoon, laiteet ja sovellukset lisääntyvät ja monimutkaistuvat. Samalla liian vähän kotipalveluita kokee saavansa 20–30 % ikääntyneistä.
Huoltosuhde heikkenee ja verorasite uhkaa kasvaa: Ikääntymisen ja pitkäaikaistyöttömyyden myötä huoltosuhde heikkenee jatkuvasti, jolloin kuntien rooli ennalta ehkäisevien hyvinvointi- ja terveyspalvelujen tuottajana korostuu.

Plus65 auttaa kuntia taklaamaan näitä haasteita työllistämällä ja ikääntyvien toimintakykyä ylläpitämällä. Pelkkä hoiva- tai siivouspalvelu ei mahdollista ikäihmisen kotona asumista. Tarvitaan muutakin. On osattava käyttää nettiä, verkkopalveluita ja kodin digilaitteita. On suoriuduttava fyysisesti vaativista, onnettomuusherkistä ja väillä mahdottomista kodin askareista. Tämän mahdollistaa kotidigitalkkari.

Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vuosittain. Puolet kaatumisista sattuu kotona puuhastellessa, ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa vamman. Pelkästään ikäihmisten kaatumisesta aiheutuneiden sairaalahoitopäivien kustannukset ovat lähes 400 miljoonaa euroa vuosittain (yhden lonkkamurtuman kustannukset ovat noin 30 000 euroa /UKK-Instituutti). Tästä aiheutuu keskimäärin yli miljoonan eurot kulut kuntaa kohti, joka näkyy kunnalle verorasitteessa. Tutkimusten perusteella jopa 40 % kotona yksin asuvien kaatumisista olisi ehkäistävissä.

Uutta Suomessa, mutta vastaava toimintamalli on ollut Ruotsin kunnissa käytössä jo toistakymmentä vuotta. Kaatumisonnettomuudet ovat puolittuneet, ja ruotsalainen kunta säästää sairaanhoitokuluissa keskimäärin 7-8 miljoonaa kruunua*. Suomessa hyödyt näkyisivät sote-uudistuksen myötä kuntalaisille kevyempänä verorasitteena. Yhden kotidigitalkkarin palkkaaminen maksaa itsensä takaisin jo yhdellä estetyllä vakavalla kaatumisonnettomuudella.  Kotidigitalkkari- palvelu on siis kunnalle riskitön. Palvelu on ennaltaehkäisevä ja toteutetaan työllistämällä paikallisia pitkäaikaistyöttömiä. Yhden pitkäaikaistyöttömän vuosikustannus on yli 15 000 euroa. Palvelumalli siis toimii tutkitusti (*Ruotsin innovaatiotoimisto Vinnova 2013). Kustannussäästöissä EI edes ole otettu huomioon työllisyydenhoitokulujen alenemista.

kotikäynti neuvonta tietokone apu opastus

Asiakkaidemme kokemuksia

Plus65 on ollut minulle korvaamaton apu, kun olen tarvinnut apua kotiaskareisiin, jotka ovat minulle ylivoimaisia. Arvostan myös sitä, että Plus65 tekee paljon hyväntekeväisyyttä.

Kirsti, Helsinki

Sanonta on, että minkä nuorena oppii, sen vanhana helposti unohtaa. Luulin ennen, että en MINÄ tätä tarvitse, mutta toisin kävi. Kiitos Plus65, että pidät minut ajan tasalla näissä digiasioissa. Kai se sanonta tänä päivänä paremminkin pitäisi olla, että olet mitä googlaat ja sometat.

Ose, Helsinki

Tilaa kotiapua läheisellesi

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä. Autamme läheistäsi arjen askareissa tarpeiden mukaan.